Heemkundige Kring Sas van Gent


Thema: Het huis aan de Poeldijk

Het Spookhuis

Voor de Sassenaar was de bouwval in de “Poel” nog steeds de Villa. Wij rijden of lopen er met een boog, zo loopt de grens nu eenmaal, omheen. Van wie zou die bouwval, nu een ruïne, nu eigenlijk geweest zijn? In het dagblad “De Morgen” sprak men zelfs al van “het spookhuis van Sas”. Wij gingen op onderzoek uit.

In 1905 gaf Saint Gobain aan de architect Jozef August Jacobs, geb. 31oct. 1858, de opdracht tot de bouw van de glasfabriek. Hij woonde met zijn ouders, echtgenote en 5 kinderen, zolang de bouw duurde, in Zelzate. Niet alleen ontwierp en bouwde hij de glasfabriek ook de woningen langs de Westkade en zijn eigen huis in de poel met bedrijfswoningen, tuinmanshuis en het koetshuis verderop gelegen in de Spiegellaan.

Nu wij dit artikel plaatsen is er van deze ruïne niets meer zichtbaar dan enkel nog wat resten van de eens zo fraaie woning gelegen in een prachtig bij het huis gelegen park. De woning werd afgebroken in maart 2011 weer een stukje geschiedenis is verdwenen uit Sas van Gent,

Foto's

Verhalen

Er zijn geen verhalen bij dit thema gevonden!