Heemkundige Kring Sas van Gent


Uit het archief.... toen en nu

De Molen op de 'Meulenberg'

In 1751 liet het gemeentebestuur van Sas van Gent op het bolwerk Generaliteit een zeskantige grenen molen op een stenen voet bouwen. In 1828 werd de molen verbouwd tot stenen molen. Aanvankelijk werd er koren in gemalen, later werd het een pel- en snuifmolen. Na die verbouwing werd hij terug gebruikt als korenmolen en oliemolen.
Vanaf 1829 was de familie Verschaffel eigenaar, die de molen in  1898 overdeed aan de familie Maenhout. In dat jaar werd de molen enkel als korenmolen gebruikt.
In 1904 werd in de molen een petroleummotor geplaatst, in 1916 kwam er een aardgasmotor.
De molen is met windkracht in bedrijf gebleven tot 1930. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de molen echter veel schade op en werd in 1951 onttakeld. Inmiddels was er een elektromotor in geplaatst. De molen bleef in bedrijf tot 1972.

Inmiddels zijn er vele pogingen ondernomen om tot volledig herstel te komen. Deze pogingen zijn echter steeds op niets uitgelopen. De molenromp staat gelukkig op de monumentenlijst.
Laten we hopen, dat er gauw voldoende middelen gevonden worden deze fraaie en unieke molen terug in het straatbeeld van Sas van Gent te krijgen. In Axel mocht het ook lukken, waarom in Sas van Gent dan niet?